Coach & Consultant

Drie snelle tips voor meer productiviteit

Wie u ook is en wat u ook doet, productiviteit is de standaard waaraan uw resultaten afgemeten worden.  Productiviteit wordt gemeten in de bruikbare en verwachte output van uw functie.  Daarnaast is er natuurlijk uw functioneren binnen het geheel, dat gaat over persoonlijke en intermenselijke vaardigheden.  Dat is ook heel belangrijk – en kan een grote impact hebben op uw output – maar voor een bedrijf zal de output bijna steeds voorop staan.  Een belangrijk item dus, om even bij stil te staan.  Hierbij 3 tips die u helpen om er het maximale uit te halen

Tip 1: weet wat er van u verwacht wordt!

Indien u werkt in een omgeving waar een specifiek, fysisch resultaat van u verwacht wordt, is de output duidelijk.  Het aantal stuks per uur, het aantal tekens per minuut voor data input, het aantal afleveringen per uur voor een koerier, de marge die een verkoper kan behalen, de totale savings van een inkoper…

Voor velen onder ons is die output echter moeilijker te meten.  Indien u een manager bent, is het meestal de output van uw team die van tel is, maar wat indien u administratieve ondersteuning biedt?  Of wat indien u meerdere taken krijgt opgedragen?  Een gouden tip; vraag naar de specifieke output die verwacht wordt en maak die meetbaar!

Wanneer u exact weet wat men verwacht, kan u ook aan die verwachtingen voldoen en kan kan u die ook overtreffen.  U heeft een duidelijke benchmark en kan zelf prioriteiten stellen.  Dat brengt u de nodige rust en het nodige inzicht om de volgende tip te kunnen toepassen.

Tip 2: Focus is de sleutel vaardigheid!

Indien u snel en goed werk wil leveren, is focus de kern van uw prestatie. Hoe beter u erin zal slagen gans uw doen en denken op de taak voorhanden te richten, hoe sneller en beter u die taak zal kunnen volbrengen.  Hoe meer u bezig bent met zaken die gebeurt zijn (en u nog storen) of zaken die zouden kunnen gebeuren (en waar u over aan het tobben bent), hoe moeilijker het wordt, hoe trager het gaat en hoe meer fouten u maakt.

Focus is het tegenovergestelde van stress.  Stress is overbelasting, focus is perfecte belading van uw geest.  Focus helpt u in een ‘flow’ te komen en optimaal te functioneren.  Zet dus al de rest uit uw hoofd (die zorgen en irritaties zijn er ook nag wanneer u klaar bent, nu kan u er toch niets mee doen) en ga aan de slag. (Meer weten over hoe u stress kan beheersen?  Hier kan u alles vinden wat u zoekt)

Tip 3: Begrijp het niveau van kwaliteit dat er nodig is!

Bent u een van die mensen die trots is op uw werk en die enkel het best mogelijke resultaat wil afleveren?  Prima, een lovenswaardige instelling, alleen zal het niet in uw voordeel werken wanneer we over productiviteit spreken. Productiviteit wordt immers gemeten in de bruikbare en verwachte output van uw functie.

Begrijp dus duidelijk wat er verwacht wordt, daar wordt u op afgemeten.  Wat u extra doet is leuk, maar zal u geen punten opleveren.  In tegendeel zelfs, het zorgt voor vertraging en zal u negatieve punten opbrengen.  Bij twijfel, overleg vooraf in welke mate van perfectie u de zaken moet aanleveren.

Een klein voorbeeld uit mijn eigen ervaring;  ik diende voor een jaartje een CEO te vervangen/bij te staan.  Mijn eerste dag op kantoor vroeg ik de salesmanager mij een korte verdeling over de verschillende verkoopkanalen te bezorgen.  Een werkje dat elke salesmanager die naam waardig op twee minuten (of minder) met pen en papier kan aanleveren.

Twee uur later had ik nog niets, ik stapte naar de man toe en vroeg waar het bleef.  Verongelijkt keek hij me aan en wees op slide 53 (effectief, 53) van een presentatie die hij aan het maken was over de channel split.

Indie u zichzelf verliest in overkill en perfectionisme, dan zal uw productiviteit dalen, u stress toenemen en zo zorgen voor een neergaande spiraal.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enkele referenties